Kernkwadranten

(uit: Coachen als professie - Ien G.M. van der Pol)

  • Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot iemands kern behoren. Ze maken ons wie we zijn. Kwaliteit komt van binnenuit en een vaardigheid wordt aangeleerd. De meeste mensen hebben zo'n vijf tot zeven echte kernkwaliteiten.
  • Valkuil is de schaduwkant of de vervorming van de kernkwaliteit. De valkuil is wat de kernkwaliteit wordt als hij doorschiet. Te veel van het goede. Je belandt vaak in je valkuil bij stress. Het heeft geen zin je valkuil te bestrijden in de zin van: Ik moet niet meer zo.... doen, want daarmee bestrijd je jouw eigen kernkwaliteit en dus een deel van jezelf. Het is effectiever om je aandacht te richten op datgene wat je te leren hebt en dat is je uitdaging.
Kernkwadranten
  • Uitdaging is het positief tegenovergestelde van de valkuil. De uitdaging is nieuw en vreemd; een onbekend terrein. Het gaat om de verbinding van twee positieve kwaliteiten, om aandacht aan allebei. Het zijn geen tegenstellingen, maar aanvullingen.
  • Allergie is het tegenovergestelde van de kernkwaliteit. Als je je allergie in de ander tegenkomt, ligt jouw valkuil op de loer. Je kunt in de stress schieten en dus in je valkuil. Het gevolg kan zijn dat je niet efficiĆ«nt met de ander kunt omgaan. Mensen voor wie je allergisch bent, hebben een teveel van je uitdaging.